Etusivu I Lajit I Moottorilento

Tervetuloa Moottorilentotoimikunnan kotisivuille

Harrasteilmailu moottorikoneilla on useimmiten alle 2000 kilon painoisilla, 2-4 paikkaisilla lentokoneilla tapahtuvaa lentämistä. Laji on monimuotoinen sisältäen hyvin monipuolista lentokalustoa ja kaikenlaista lentotoimintaa erilaisissa olosuhteissa.

Moottorilento on Suomen Ilmailuliiton vanhin ja perinteisin ilmailutoiminnan muoto. Koulutus yksityislentäjän lupakirjaan (PPL) on myös ammattilentäjien koulutuksen perusta. Laji on täysin kansainvälinen, lähes kaikki lajin säädökset tulevat EU:n alaiselta yhteiseurooppalaiselta ilmailuviranomaiselta (EASA).

Laji on tarkkaan säännelty ja erittäin turvallisuushakuinen. Harrastuksena kuitenkin monipuolinen: Useimmiten lennetään hyvässä säässä, mutta yölentäminen ja jopa mittarilentäminen kuuluvat kehittyneeseen lajiharrastukseen. Talvella voidaan toimia suksikoneilla ja kesällä vesialueilta kellukkeilta. Suurin osa harrastamisesta on tavallista paikallista lentämistä ja pienimuotoista matkailua.

Moottorilentokoneilla lennetään myös erilaista palvelulentotoimintaa, etsintä- ja metsäpalonvalvontalentoja sekä avustetaan muita ilmailun lajeja purjelentokoneiden hinausten ja laskuvarjohyppylentojen muodossa. Myös monet lennonopettajat ovat harrastelentäjiä.

Lajin urheilumuotoina ovat urheilutaitolento, tarkkuuslento (suunnistus- ja laskeutumiskilpailu) sekä rallilento, joka on tarkkuuslennon kevytversio tarkoitettuna kaksihenkiselle miehistölle. Nämä lajit ovat kansainvälisiä.

Yksityislentäjän lupakirjaa (PPL) käytetään vain harrasteilmailuun. Ammattilentäjiksi aikovat jatkavat tästä eteenpäin. Keskimääräinen moottorilennon harrastaja lentää n. 10-15 tuntia vuodessa.

Monet moottorilentokoneet ovat käyttöiältään vanhoja. Niitä on kuitenkin kierrätetty ja uudistettu jatkuvasti. Lentokoneet ovat lähes kokonaan kierrätettäviä, sillä vanhojakin osia ja moottoreita tehdasperuskorjataan. Ilmailun lajeista moottorilennossa kiinnitetään eniten huomiota ympäristöteemoihin; lentokoneiden melutasoon, polttoainelaatuihin, tankkaukseen ja polttonesteiden säilytykseen. Ympäristöasioiden seuranta on SIL-Moottorilentotoimikunnan eräs perustehtävä.

Moottorilento on parhaimmillaan koko perheen harrastus.

moottorilento+juniori 

powered by eMedia