Etusivu I Lajit I Ultrakevyet

Ultrakevyet


Ultrakevyiden lentokoneiden kehitys on ollut huimaa. Uusimmat tyypit eivät maallikon silmissä eroa mitenkään tyyppihyväksytyistä ”oikeista” ilma-aluksista. Lajin suosio onkin kasvanut Suomessa huimasti samassa tahdissa kuin moottorilennon lupakirjavaatimukset ovat kiristyneet.
Ultrat eroavat varsinaisista moottorikoneista suorituskyvyltään ja niiden enimmäispainoa on rajoitettu 450 kiloon.
Nykykaluston turvallisuus on parantunut nelitahtimoottorien yleistyttyä. Kevyet rakenteet kuitenkin aiheuttavat sen, että lentäjän virheet johtavat joskus vaurioihin. Tämä on johtanut vakuutusmaksujen nousuun.

Ultralupakirjaan vaaditaan 48 tunnin teoriaopiskelun lisäksi vähintään 25 lentotuntia. Koulutusta saa kerhoissa eri puolilla maata.

Yhä useammat suomalaiset ultrakevyet varustetaan kellukkeilla, jotka mahdollistavat aivan uusia elämyksiä.

Suomen kymmenettuhannet järvet tarjoavat mainioita lentopaikkoja kenttäverkoston ulkopuolella. Voipa ilmatäytteisiä joustavia kellukkeita käyttää myös suksina talvilentotoiminnassa.

Myös oman lentopaikan voi perustaa, jos tiedossa on sopiva peltoalue. Ultralentäjä voikin toimia yksikseen, mutta kerhomuotoisessa toiminnassa turvallisuuskulttuuria on helpompi ylläpitää.

Mikäli moottorivoimalla lentäminen kiinnostaa, eikä ole mahdollisuuksia yksityislentäjän lupakirjan suorittamiseen, ultrat tarjoavat mainion tien taivaalle.

Lentäminen rajoittuu hyviin sääolosuhteisiin, mutta useimmille se riittää aivan mainiosti. Mikä olisikaan mukavampaa kuin lentää tyynessä kesäillassa suomalaisen järvimaiseman yllä. Ja laskeutua sitten omalle kentälle, jonka lähellä sauna jo lämpiää.
Lupakirja on voimassa viisi vuotta kerrallaan.

Tervetuloa keskustelemaan ja kyselemään ultra sekä harrastelentämisestä yleensä meidän vilkkaaseen keskustelufoorumiin. Foorumiin pääset täältä. Foorumiin kautta pääset myös meidän Galleriaan jossa on satoja kuvia Suomen ultrakevyt ja harrasterakenteisista lentokoneista kautta aikojen.

 
 

 TAPAHTUMIA

MUT TALVIPÄIVÄT
3-4.03.2013

Lisää tietoa

powered by eMedia