Vaasa Airshow tarjoaa: Elämyksiä ensikertalaisille, uutta kokeneille

tiistai 21.05.2024
TEKSTI Jyri Mattila ja Janni Mikkonen
KUVAT Joni Pylväs, Henri Juhantila, Phil Lawton, Rich Cooper, Mika Virolainen, Mikko Maliniemi, Geert Van de Put, Erkki Kivikero, Jyri Mattila
AB/B 412 on Rajavartiolaitoksen kaksimoottorinen helikopteri, jonka päätehtäviä ovat rajavalvonta, meripelastus sekä pelastus- ja sairaankuljetus maa- ja merialueella. Kopterin varustukseen kuuluu muun muassa säätutka, lämpökamera, pimeänäkölaitteisto, pelastusvinssi, ensivastevarustus. Kuva: Joni Pylväs HVK

 

Näytösohjelman suunnittelussa on otettava huomioon ilmailuihmiset, jotka käyvät lentonäytöksissä joka vuosi sekä ne ihmiset, jotka tulevat ensimmäistä kertaa näytökseen.

 

Ensikertalaisille tietysti halutaan rakentaa mieleenpainuvaa ja mukavaa kokemusta ilmailusta ja vanhoille kävijöille tarjota aina jotain uutta.

 

Ajankohta vaikuttaa kävijöihin
Lentonäytöksen ajankohtaa valittaessa huomioitavaa on se, että käytännössä Suomessa juhannuksesta alkaa lomakausi, joka jatkuu aina koulujen alkuun saakka. Lomakauden aikana on vaikea järjestää lentonäytöstä niin, että suuren yleisön saisi liikkeelle.

 

Keliriski olisi varmasti pienin juuri lomakauden aikana, mutta mikäli perheestä loman aikana joku haluaa mennä mökille, niin helposti käy niin, että mennään mökille eikä lentonäytökseen. Lisäksi muiden kesätapahtumien kanssa kilpailu olisi voimakkaampaa juhannuksen jälkeen.

 

Viime aikoina Suomessa isojen näytösten ajankohdaksi on vakiintunut viikonloppu ennen juhannusta. Tämä ajankohta on ollut myös Euroopan muita näytöksiä ajatellen hyvä, koska usein kyseisenä ajankohtana ei ole ollut muita merkittäviä näytöksiä. Tänä vuonna valitettavasti samaan aikaan järjestetään näytökset myös Norjassa ja Baltiassa, minkä vuoksi moneen näytökseen pyydetyt esiintyjät joutuvat valitsemaan, minne menevät. Saman valinnan edessä ovat ne, joiden harrastus on kiertää ilmailunäytöksissä.

 

 

Tilaa tarvitaan ilmassa ja maassa
Paikka, jossa lentonäytös järjestetään, vaikuttaa siihen, millainen ilmatila on käytössä ja vastaavasti millainen asemataso on. Toki näytöksiä on myös Suomessa järjestetty muualla, kuin kenttäalueella. Esimerkiksi Kaivari 2021 järjestettiin Kaivopuistossa Helsingissä. Tänä vuonna Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös on Vaasan lentokentällä, jossa asemataso on pieni. Tästä syystä pienempiä esiintyviä koneita on sijoitettu muun muassa rullaustielle, jotta halutut koneet saadaan mahtumaan lentoasemalle. Vaasassa maanäyttelyssä hyödynnetään myös käytöstä poistettua poikkikiitotietä.

 

Osaan koneista pääsee sisälle
Maanäyttelyssä olevat koneet tuovat yleisölle aina hieman konkreettisempaa kokemusta lentokoneista. Paikan päälle yritetään aina saada jokin iso, erikoinen kone, esimerkiksi tankkeri, kuljetuskone, ilma-aluspohjainen ilmavalvonta- ja johtojärjestelmä AWACS tai muu sellainen, jossa ihmiset pääsevät tutustumaan lentokoneen sisätiloihin ja jututtamaan koneiden miehistöjä.

 

Hyvin erikoinen esillä oleva kone on myös Saksan merivoimien sukellusveneiden torjuntaan tarkoitettu nelimoottorinen P-3 Orion -kone. Lentonäytösohjelman tulisi sisältää erilaisia, eri kokoisia ja eri nopeusalueen ilma-aluksia sekä lento-osastoja, eli jokaiselle jotakin.

Nelimoottorisella P-3 Orion -koneella torjutaan sukellusveneitä.

 

Lentonäytöksen järjestävän Vaasan lentokerhon oma jäsen Ari Kutvonen esittelee näytöksessä, kuinka tyhjäpainoltaan vain 376 kiloa painava ja 180 hevosvoiman moottorilla varustettu Pitts S1 taipuu taivaalla. Kuva: Mikko Maliniemi

 

Uusia esiintyjiä
Lento-ohjelman kasaaminen aloitetaan yleensä noin vuotta ennen näytöstä. Muutamia ulkomaalaisia aloitetaan houkutella vielä aiemmin. Onnistumisen elämyksiä lentonäytösjohtajalle tuo aina se, jos saa mukaan jonkun hävittäjä-demoteamin, joka ei ole koskaan aikaisemmin Suomessa ollut. Tällä kertaa Vaasassa nähdään Solotürk F-16-kone, josta löytyy oma artikkeli tästä lehdestä.

 

Tuoreena näytöslentäjänä ja paikallista kerhoa edustamassa nähdään Ari Kutvonen, joka lentää Pitts S-1SS Special -koneella. Kone itsessään on kaunis kuin Marianne-karkki ja lentäjää taas on purrut ilmailukärpänen juuri edellisessä Vaasan lentonäytöksessä vuonna 1984. Kutvonen on siis oivallinen esimerkki nuorelle tai miksei vanhemmalle haaveilijalle, että unelmista voi todella joskus tulla totta.

 

Woikoski Safirsin esitys sisältää sekä muodostelmassa lennettäviä liikkeitä että yksittäisen koneen taitolentoa. Kuva: Geert Van de Put
Yak-11 tyylikkään liikehtelyn lisäksi iso osa esitystä on sen seitsemänsylinterisen, 21 litraisen ja 700 hevosvoimaisen Shvetsov ASh-21 -tähtimoottorin muhkeat äänet. Kuva: Phil Lawton

 

Historia kuuluu näytöksiin

Mukaan yritetään saada myös legendaarisia historiallisia koneita. Historian havinaa ja upeaa tähtimoottorin jylinää Vaasan taivaalle tuo Phil Lawtonin omistama seitsemänsylinterisellä Shvetsov ASh-21 moottorilla varustettu Yak-11. Tämän yllättävänkin nopean konetyypin ensilento tapahtui vuonna 1945. Toinen historiallinen tähtimoottorikone DC-3, saapuu lentonäytökseen lähes suoraan Normandian maihinnoussun juhlallisuuksista.
Osastolentoa taas Suomen ilmailuhistoriasta edustaa arvokkaalla ja rauhallisella esityksellään Woikoski Safirs, joka lentää viiden tai kuuden koneen osastolla.

 

Qatarin MM-kilpailuissa lentänyt Paramotor-lentäjä Mika Virolainen esittelee lajia ja siihen kuuluvaa matalaa liikehtelyä suoraan yleisön edessä Vaasassa.

 

Esitykset näkyvät hyvin
Suomessa näytösmääräykset kieltävät yleisön päältä lentämisen turvallisuussyistä, mikä taas esimerkiksi Amerikassa on tyypillistä (Thunderbirds, Blue Angels). Nykyään esiintyjät panostavat paljon esitystä suunnitellessaan siihen, että lento tapahtuu pienellä alueella ja koko ajan yleisön edessä.
Vaasassa moottoroidulla varjoliitimellä esiintyy Mika Virolainen. Hän osallistui juuri Qatarissa Paramotor Slalomin MM-kisoihin ja tulee Vaasaan esittelemään lajia. Mikan esityksestä voi luvata sen, että se on koko ajan suoraan yleisön edessä ja tarjoaa vauhtia ja hienoa liikehtelyä.

 

AW119 Koala on Rajavartiolaitoksen yksimoottorinen kevyt helikopteri, jota käytetään pääasiassa rajavalvontaan sekä kuljetus- ja virka-aputehtäviin. Kuva: Henri Juhantila HVM
Hughes 500 on pieni ja ketterä helikopteri, joka pystyy moneen sellaiseen liikkeeseen, minkä ei arvaisi helikopterille olevan mahdollista. Kuva: Rich Cooper
NH-90 eli NATO Helicopter 90 -helikoptereita nähdään Vaasassa ainakin Suomesta ja Ruotsista. Kuvassa Suomen maavoimien NH-90-helikopteri. Kuva: Rich Cooper

 

Monipuolinen kattaus
Lentokoneiden lisäksi myös muut ilma-alukset kiinnostavat ja Vaasan näytöksessä kesällä nähdään myös kova kattaus helikoptereita: Hughes 500 kevythelikopteri, AW119 Koala, AB/B 412. Aina kiinnostava Suomi–Ruotsi-maaottelu voidaan nähdä NH-90 -helikoptereiden suhteen — yleisön päätettäväksi jää, kumpi on se pikkuveli.

 

Tärkeää on myös, että mahdollisimman moni Suomen Ilmailuliiton lajeista tulee esiteltyä. Lentonäytöksissä on mukana usein lentokouluja ja ilmailuyhdistyksiä, joiden esittelyteltoissa voi tutustua koulutustarjontaan ja kalustoon. Myös ammattilentäjäkoulutusta tarjoavia kouluja on aina mukana. Vaasassa ilmassa nähdään Porissa toimivan Suomen ilmailuopiston Embraer Phenom 100 -liikesuihkukone, jolla Porissa opiskelevat lentäjät harjoittelevat ennen kuin alkavat lentää isoja matkustajakoneita.

 

Koneet, jotka kiinnostavat aina suurta yleisöä, ovat tietysti hävittäjät, joita pääkäyttötarkoitustensa takia ei välttämättä siviili-ilmailupuolella paljoa muuten nähdä. Vaasassa katsojat voivat ihastella ja verrata omin silmin eri maista tulevien nykyaikaisten hävittäjien, muun muassa Ruotsin ilmavoimien Gripenin ja Turkin ilmavoimien F-16-koneiden, ominaisuuksia ilmassa. Ilmassa koneiden liikehtelyä ja näyttävyyttä lisätään usein käyttämällä savuja ja soihtuja.

 

Ruotsin Ilmavoimien Gripen, deltasiipinen monitoimihävittäjä, on helppo tunnistaa kohtuu pienen kokonsa lisäksi Canard-siivistä. Kuva: Rich Cooper

 

Esiintyjät antavat julkaisuluvan
Usein ihmetellään, miksi kaikkia näytösesiintyjiä ei julkaista samassa yhteydessä, kun itse näytös julkaistaan, vaan näytösesiintyjien julkaisut ajoittuvat usein vasta hyvin lähelle itse näytöstä. Tämä johtuu siitä, että lentonäytösorganisaatio voi julkaista esiintyjät vasta, kun esiintyjät antavat siihen luvan. Osa valtioista haluaa varmistaa sen, että eivät julkaisun jälkeen joudu peruuttamaan osallistumistaan ja siksi lupa tulee usein melko myöhään. Peruutuksen voi sotilaskoneiden osalta aiheuttaa vielä viime tingassa operatiiviset syyt.

 

Aurinkoisessa Vaasassa nähdään taas upea ja kattava show, jossa on mukana useita Suomen taivaalla tuntemattomampia koneita.

 

Suomen ilmailuopiston Phenomin esityslennosta voi bongata liikkeitä, joista businessmatkustajat pääsevät harvemmin nauttimaan. Kuva: Geert Van de Put

 

DC-3 OH-LCH on valmistunut vuonna 1942. Se on ehtinyt palvella historiansa aikana muun muassa USA:n ilmavoimissa Aero Oy:ssa ja Suomen Ilmavoimissa. Monen näytösvieraan mielestä näytöksen parhaat äänet tarjoavat tämän koneen kaksi Pratt & Whitney R-1830-92 -tähtimoottoria, joiden molempien teho on 1200 hevosvoimaa. Kuva: Erkki Kivikero, Tähtimoottori