Laskuvarjourheilu

Laskuvarjourheilu mahdollistaa kokemuksen lentämisestä ilman apuvälineitä. Vapaapudotuksessa liikutaan kehon asentoa muuttamalla. Putoamisen tunnetta ei ole, sillä etäisyys maahan on niin suuri. Laskuvarjourheilija tuntee lentävänsä suhteessa muihin hypyllä mukana oleviin hyppääjiin.

Laskuvarjourheilu on yleiskäsite, johon kuuluu useita alalajeja. Lajit jakautuvat vapaapudotuksessa ja varjon varassa suoritettaviin lajeihin. Kaikissa lajeissa kilpaillaan kansallisella sekä kansainvälisellä tasolla ja varsinkin kilpaillessa kyse on todellisesta huippu-urheilusta. Vapaapudotuslajeissa harjoitellaan ja kilpaillaan nykyään myös  vapaalentotunnelissa.

Vapaapudotuslajeista tunnetuin ja pisimpään harrastettu laji on kuviohyppy (FS, formation skydiving). Lajissa hypätään vaakatasossa kehon etupuoli maata kohti ja otetaan hyppykavereista otteita, eli pisteitä. Freehyppäämisessä asentoja on monia. Vapaapudotuksessa voidaan olla pää ylöspäin tai pää alaspäin. Suosittuja ovat myös erilaiset liuku- ja kulmahypyt, joilla on tarkoitus liikkua pitkiäkin matkoja vaakatasossa. Freehyppäämisen kilpalajeja ovat freestyle ja freeflying. Freestylessä joukkueeseen kuuluu yksi hyppääjä, eli artisti sekä tämän videokuvaaja. Freeflyingissä kuvaajan kanssa hyppää kaksi artistia.
Vapaapudotuksessa harrastettaviin lajeihin kuuluu myös liitopuvulla (wingsuit) hyppääminen. Myös liitopuvulla hyppäämisessä kilpaillaan nopeudessa ja lennetyssä matkassa.

Varjon varassa voi harrastaa tarkkuushyppyä, jossa pyritään osumaan kaksi senttiä halkaisijaltaan olevaan maaliin. Kupumuodostelmissa monta hyppääjää lentää varjoillaan kiinni toisissaan. Kuvunkäsittelyssä (canopy piloting) hyppääjä kerää vauhtia ja lentää vaakasuoraan lähellä maata merkkiviirien välissä.

Jos hyppääminen kiinnostaa, mutta useampipäiväiseen kurssiin ei ole aikaa, lajiin pääsee tutustumaan yhden päivän tandemhyppykurssilla. Lyhyen koulutuksen jälkeen tandemoppilas kiinnitetään kokeneeseen hyppymestariin valjailla. Hypyllä riittää oikean asennon säilyttäminen, mestari vastaa varjon avaamisesta ja ohjailusta. Tutustu tandemhyppääjän vakuutukseen.

Lajin pariin pääsee myös nykyään erittäin suosituissa vapaalentotunneleissa. Tunnelissa harjoitellaan vapaapudotusta, ja laji kasvattaa koko ajan suosiotaan. Monet todella taitavat tunnelilentäjät eivät ole ikinä lentokoneesta hypänneetkään.

Koska hyppääminen ei onnistu ilman kerhoa, laskuvarjourheilu on erittäin sosiaalinen harrastus. Uusia kavereita löytyy varmasti ja vapaa-aikaa vietetään yhdessä myös lajin ulkopuolella. Ilmailulajeista laskuvarjohypyssä on mukana eniten naisia. Harrastajakunnassa on myös paljon nuoria.

Voit tutustua lajiin tarkemmin laskuvarjotoimikunnan sivuilta.

 

 

Lentopaikat

Lentopaikat

Termiikkiennuste

Termiikkiennuste

Ilmailukartta

Flygt

Jäsenkerhot

Suomen Ilmailuliitolla on ympäri maata yli 200 jäsenkerhoa, joissa ilmailua harrastetaan.

ETSI JÄSENKERHOJA