Sauli Salmelalle purjelennon maaliinlaskun SM-kultaa

torstai 19.09.2024
TEKSTI Kirsi Seppälä
KUVAT Markku Melavuori, Martti Nurminen
Sauli Salmela (keskellä) voitti maaliinlaskun Suomen mestaruuden. Toiseksi sijoittui Marko Terävä (vasemmalla) ja kolmanneksi Kari Kaarakainen (oikealla), neljänneksi Jari Lyytinen ja viidenneksi Mika Mutru. Kuva Martti Nurminen

Sodankylän Ilmailukerhoa edustava Sauli Salmela voitti purjelennon maaliinlaskun SM-kilpailut Räyskälässä. Salmela on maaliinlaskukisaajana konkari, sillä hän on osallistunut kaikkiin purjelennossa järjestettyihin maaliinlaskun SM-kilpailuihin. Niitä on 30. Henkilökohtaisessa SM-sarjassa hän on voittanut yhteensä kolme kertaa.

Salmelalla on pitkä kokemus purjelennosta. Hän on lentänyt vuodesta 1989 alkaen; tiimaa on noin 1135 tuntia ja laskuja 3168.

—Maaliinlasku on oma juttunsa. Kisat on järjestetty pitkään, enkä malta olla poiskaan. Maaliinlaskukilpailut ovat jokavuotinen kaudenpäätöstapahtuma, jossa on mahdollisuus tavata muita lajin harrastajia ja vaihtaa kuulumisia. Se on tärkeää, koska olemme täällä pohjoisessa kaukana kaikesta. Muuten purjelentokisatreenaus ja matkalento ovat jääneet täällä pohjoisessa vähäisiksi. Kerran oli kerholuokan SM Pudasjärvellä, ja osallistuin siihen, Salmela kertoo.

Sodankylästä Räyskälään on yhteen suuntaan noin 900 kilometrin matka. Sen Salmela ajoi autolla ja sai kisoihin käyttöönsä Nuorisoilmailijoilta koneen, Juniori 758:n.

Toiseksi henkilökohtaisessa sarjassa lensi Marko Terävä Räyskälän Ilmailukerhosta. Maininnan arvoista on, että hän on harrastanut purjelentoa vasta kahdeksan kesää ja osallistunut silti näihin SM-kisoihin seitsemästi. Kolmannen sijan saavutti Kari Kaarakainen Imatran Ilmailukerhosta.

Joukkuekilpailun tulokset lasketaan kilpailijoiden henkilökohtaisten tulosten perusteella. Joukkuekultaa voitti Räyskälän Ilmailukerhon joukkue, Mika Mutru, Riku Rissanen ja Marko Terävä.

—Tämä oli toinen kerta, kun lensimme joukkueena. Suoritus perustui tasaisuuteen. Ei tullut isoja virheitä, eikä joukkueessamme tullut yhtään epäonnistunutta laskua, joka olisi romuttanut koko suorituksen, Riku Rissanen sanoo.

Tiukka kisa kelvollisessa säässä
Purjelennon maaliinlaskun Suomen mestaruuskilpailut järjestettiin 30 kerran. Kilpailupaikkana oli Räyskälän Ilmailukeskus ja järjestäjänä Lentokerho 63 ry. Hinauksista vastasi Räyskälä-Säätiö. Kilpailuidenjohtajana toimi Riku Rissanen, päätuomarina Pertti Tuominen ja mittatuomareina Anu Vahteristo ja Markku Rissanen.

Sää haittasi järjestelyjä, sillä kilpailut saatiin pidettyä vasta varapäivänä 15.9.
—Tuuliennuste ei täysin toteutunut sunnuntaina, vaan oli vähän sivutuulta. Toisaalta sää oli tasapuolinen kaikille. Kun pilvikorkeus oli riittävä, eikä satanut, päästiin lentämään. Kilpailuissa pitää lentää vähintään yksi kierros eli yksi lasku per pilotti. Kun sää parani, saatiin kisa vietyä läpi noin neljässä tunnissa. Kisakierrosten välillä oli 15 minuutin tauko, Riku Rissanen kertoo.

Rissasella on pitkä kokemus maaliinlaskun SM-kilpailuista. Kaikkiaan hänellä on noin 45 maaliinlaskukilpailun kokemus, joista 20 osallistumista SM-kilpailuihin vuodesta 1997 lähtien. Lisäksi hän on toiminut kisajohtajana kahdeksan kertaa. Tuoreen joukkuekultamitalin lisäksi hänellä on seitsemän maaliinlaskun SM-mitalia, joista kaksi on henkilökohtaisia.

—Kilpailuiden tulostaso oli tavanomainen. Kisa oli aika tiukka, eikä yhtään virheetöntä laskua nollaviivalle nähty, mutta muutama pääsi alle metrin päähän. Joukkuekilpailussa kolme parasta sijoittuivat vähän normaalia pienemmillä pisteillä. Taso oli korkea, eikä sää ollut liian haastava, hän luonnehtii.

Uudet harrastajat ovat tervetulleita
Rissanen kannustaa uusia pilotteja tulemaan mukaan.
—Toivon, että löytyy uusia harrastajia. Nyt mukana olleista moni on harrastanut tätä pitkään. Maaliinlaskukilpailut on hyvä tapa harjoitella lentotaitoa, jota tarvitaan, jos joutuu tekemään maastolaskun, Rissanen sanoo.

Nuoria kannustettiin osallistumaan kilpailuihin alentamalla osallistumismaksua. Harmillisesti sää haittasi siirtolentoja, eikä viisi pilottia päässyt mittelemään taidoistaan — poisjääneiden joukossa olivat muun muassa nuorten maajoukkueessa lentävät Sara Salonen ja Kim Toppari Hyvinkäältä. Näin ollen Hyvinkäältä ei kisaan osallistunut kahta joukkuettakaan.

Joukkuekilpailun parhaat kiipesivät palkintokorokkeelle. Hopeamitalistit ovat (vasemmalta oikealle) Pekka Ikonen, Kari Kaarakainen, Kari Hammarén, kultamitalistit Marko Terävä, Mika Mutru, Riku Rissanen sekä pronssimitalistit Markku Väisänen, Sauli Salmela ja Jari Lyytinen. Kuva: Markku Melavuori